Avatud



AVATUD

E T K N 9.00 - 18.00 P 12.00 - 16.00

Iga kuu viimasel neljapäeval suletud.
Samadel kellaaegadel on avatud Avalik Internetipunkt (AIP)

29.11.10

Täna, 85 aastat tagasi

                       Rahvamaja pühitsemine ja pidulik avamine Tahkurannas.   
Pühapäeval, 29.nov. oli meie rahvamaja pühitsemine ja pidulik avamine.   
Ei saa nimetamata jätta, et kogu maja sisemus oli toredas piduehtes. Ka rahvast oli hea ilma mõjul rohkesti kokku tulnud. Ei olnud vist kogu ümbruskonnas palju ühtegi perekonda, kes sellest tähtsast peost ei oleks võtnud osa.
On näha, et rahvas küllalt selle asutuse tähtsusest aru saab ja ka õiglaselt hinnata mõistab.Ta näeb, et endise Bachuse templi asemele on nüüd tõusnud tõsine kultuuritempel, kus ei riisuta enam rahva raha, ega hävitata tema ihu ja vaimujõudu.
Maja pühitsemist toimetas kohalik preester. Peale vaimuliku talituse pidas mainitud vaimulik tähtsa päevakohase kõne, tänades õpetaja Tollit ja vallavanemat nende vaeva eest, mida need selle asutuse juures on pidanud kandma. Viimased omalt poolt tänasid rahvast, kes neid selle töö juures on toetanud niihästi tegeliku töö, kui ka osavõtuga rahvamaja heaks korraldatud pidudest. Lauldi riigihümni.
Peale selle kandis ette preestri segakoor mitu laulu, milledest mõni isegi korrata tuli. Lauludele järgnes A. Kitzbergi „Libahunt“, mida kaunis kordaläinuks oleks võinud pidada, kui vanaema osa käsitaja teistega ühekõrgusel oleks seisnud ja ka mitte vahelejäämisi poleks ette tulnud.
Ei saa tähendamata jätta, et selle kogu ehituse peateguriks oli, nagu preestergi oma kõnes tähendas, õpetaja M. Tolli ja tema paremaks käeks praegune vallavanem hra Miller.
Õpetaja hra Tolli ei töötanud selle ehituse juures mitteüksi vaimliselt, vaid alati oli ta, kirves käes, seinatöös. Ehk, kui igakord polnud mahti seinale ronida, valmistas ta maas ühte kui teist asja.
Nii siis- oli see peaasjalikult hra Tolli mure ja hool, et enestele võisime rahvamaja ja ühtlasi ka võimlemisruumi saada, olgugi, et veel palju ruumisid juure ehitada tuleb.
Rahvamaja eest võlgneb kogu ümbruskond hra Tollile palju tänu“.

                                           Pärnu   Postimees, 3.detsember 1925   
 Võiste rahvamaja avamispäeval,
29. novembril 1925. aastal

Foto on digifotoaparaadiga maha pildistatud Anne Aaslaidi  erakogust pärinevalt fotolt.






                                                           

Loe ka lisaks! 
Tahkuranna ainsas rahvamajas saab seente peal tantsu lüüa

Võiste rahvas võitleb rahvamaja pärast 

Võiste rahvamaja äratati elule 

Tahkuranna vald ehitab Võiste rahvamaja asemele uue (lk.6)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar